top of page

lieve lezers,

Van harte welkom bij mijn eerste blog!

Ik neem u graag mee in ons nieuwe avontuur, opzoek naar een nieuw bestaan! 

Na 29 jaar restaurant Jean Marie te hebben gerund zijn we op een punt gekomen dat wij graag nog een nieuwe uitdaging aan gaan.

Een chambre d'hotes (B&B) is al jaren een fijne droom die we nu willen gaan verwezenlijken!

Dromen van een hoop gezelligheid, het mogen (blijven) zorgen voor onze gasten om ze een super fijn verblijf te verzorgen.

Daarbij altijd mooi weer :-) met azuur blauwe luchten enz enz!

Geen vuiltje aan de lucht!

Het blijkt nu al dat het niet altijd over rozen gaat.

We zijn al eens hals over kop in het zuid Frankrijk wezen kijken bij

een "plaatje" van een huis.

Helemaal verliefd....maar helaas bleek het een bouwval te zijn :-(

De Franse makelaar schroomde zich niet om ons lekker te maken met

foto's van pak m beet zo'n zeven jaar geleden.

Maar ja.... hoe moet je anders iets verkopen als het er uitziet of er

een heuse knokploeg zich er in hebben uitgeleefd??

Ook de eens zo weelderige tuin was getransformeerd in een heuse jungle.

De buiten douche was compleet in een boom ingegroeid, en wat ooit een

azuurblauw zwembad was geweest,was vermomd in een leeg gelopen alligator

verblijf, compleet met "slachting" sporen.

We waren totaal verbijsterd!  

Ook met de verkoop van onze "toko" Jean Marie zijn we al bijna

2 jaar in "onderhandeling"! Ook totaal anders als we hadden verwacht.

Maar........!!! we hebben van de week een handtekening onder het 

"voorlopig" koopcontract gezet!

Zou het ons dan toch gaan lukken?

We houden u graag op de hoogte!

Marieke

AD Krantenartikel 16-11-2021

Franse droom wordt eíndelijk werkelijkheid, restaurant Jean Marie is verkocht: ‘Ik moet mijzelf in de arm knijpen’

De verkoop van restaurant Jean Marie in Gouda leek eerder te stranden door de uitbraak van de coronapandemie. Maar nu is de zaak dan toch echt van de hand gedaan. Dus kunnen Jan en Marieke Hartman hun droom gaan najagen in Zuid-Frankrijk. 

Daar, om precies te zijn in het dorpje Oupia, op zo’n 115 kilometer van Montpellier, gaat het restaurantduo een villa renoveren tot chambres d’hôtes met een gîte. ,,Onze Franse droom heeft wat voeten in de aarde gehad, met het wel, niet, wel verkopen van ons restaurant”, zegt Marieke Hartman. ,,Maar dat is nu toch echt gelukt. Het is nog steeds heel onwerkelijk. Ik moet mijzelf in de arm knijpen.”

Het echtpaar tekende een voorlopig koopcontract voor de zaak vlak buiten de Goudse binnenstad. ,,Op 7 januari wordt de verkoop definitief. Wat er daarna gebeurt op ons plekje, weten we zelf ook nog niet goed. Een vastgoedmaatschappij heeft het gekocht, het kan nog alle kanten op.”

Boksen

In ieder geval krijgt hun leven een heel andere wending. ,,We hebben een prachtige villa, die gaan we mooi moderniseren. Comfortabele bedden erin, en alle luxe die we ons wensen. Eén chambre is al realiseerbaar. Van januari tot en met april gaan we ons sterk maken om de tweede voor elkaar te boksen. Het is een prachtig plekje. De gîte heeft een privézwembad. Af en toe kan ik het nog niet geloven. Met corona hebben we zoveel hobbels moeten nemen: we hadden zo in een aflevering gekund van tv-programma Ik Vertrek. Ons huis in Gouderak houden we aan voor de kinderen. Dan kunnen ze naar pa en ma op vakantie komen.”

Tot en met 30 december houdt het stel Jean Marie (inmiddels Table Marie Jean) draaiende. ,,Met alleen nog maar hardlopers uit de afgelopen dertig jaar. Zoals Jan’s romige kreeftensoep, de lijngevangen snoekbaars uit de polder, de huisgerookte zalm en hertenrugfilet. Er wordt goed gereserveerd.”

Droom van Marieke en Jan Hartman wordt werkelijkheid

31 oktober 2021, 19:45 uur

Lokaal

 

We hebben nieuws, goed en groot nieuws”, zo steken Marieke en Jan Hartman bij aanvang van het gesprek meteen van wal. “We hebben ons restaurant Jean Marie - nu bekend als Table Marie Jean -, verkocht en beginnen een Chambres d'Hôtes & Gîte in Oupia, een plaatsje tussen de driehoek Béziers, Narbonne en Carcassonne. Een prachtig stekkie en voor ons een stekkie bij uitstek”, aldus de twee.

 

Marieke en Jan gaan daarmee hun verdere dromen achterna en verwezenlijken. In Frankrijk waar ze begin volgend jaar een Chambres d'Hôtes & Gîte gaan beginnen onder de naam Marie Jean. “De naam van onze Chambres d'Hôtes & Gîte is inderdaad bekend: dat wordt Marie Jean. We hebben daar een bungalow gekocht met zwembaden en uitzicht op de wijngaarden in Oupia. In de omgeving van Béziers, vlak bij de route soleil, de A75-Parijs. De weg waar veel toeristen langskomen en als (tussen)stop ons wellicht gaan 'aandoen', of komen genieten van een heerlijke relaxte vakantie", nodigt Marieke uit.

 

Van het Franse avontuur was vorig jaar al sprake. Jan en Marieke Hartman, beter bekend als Jean Marie, dachten augustus vorig jaar al deze mooie stap te gaan maken. Het horeca-echtpaar had daartoe al een voorlopig contract ondertekend voor de verkoop van hun restaurant Jean Marie aan de Oude Brugweg 4 in Gouda. Maar corona gooide roet in het eten en liet hun dromen uiteen spatten.

Na heel veel uitstel, werd het afstel. Maar geen definitief afstel, zo vertelden de twee. "De corona zet een grote dikke streep door ons Franse avontuur. Niet voor altijd, maar voorlopig! De droom blijft, en hopen die ook zeker, ooit te mogen gaan vervullen."

De verhuisdozen werden uitgepakt, maar de Harmans gingen niet bij de pakken neerzitten. "Nee, we gaan hier in Gouda, op ons zo vertrouwd plekje, aan een nieuw avontuur beginnen. Saampjes beginnen we een nieuw concept met een knipoog wat we in Frankrijk wilde beginnen, namelijk een Table d’Hotes. We starten dus al een beetje onze droom alleen nog op hetzelfde plekje."

 

Die echte droom wordt nu dus toch werkelijkheid. Een Chambres d'Hôtes & Gîte mét een Table d'Hôtes. Daar dromen de twee al vele jaren van. Marieke en Jan zijn ook twee Francofielen. Jan heeft er 1,5 jaar gewerkt (“Ik kan met ze meepraten en meedoen”). Beiden gaan al jaren op vakantie in Frankrijk en hebben zodoende al vele voorbeelden gezien. “Een huisje of boerderij. Waar we zelf gaan wonen en met een verblijf voor onze gasten om te slapen en te eten. Gezellig met onze gasten de keuken in om een maaltijd te bereiden. Ontbijtje, lekker aan het zwembad relaxen, ontspannende massage. Alle ingrediënten voor een super verwenvakantie! Wellicht nog een Jeu de boules-baan erbij…. Zelf gaan we genieten van het weer, de omgeving, de dorpjes, de dorpspleinen, de wijnen, jeu de boules… Lekker, gemoedelijk, relaxed. En tussendoor koken en onze gasten in de watten leggen..."

 

De twee waren, ondanks de tegenvallers, al enige tijd op zoek. Via internet, makelaars en gewoon door zelf de boer op te gaan. Marieke: “Jawel, we struinen al enige tijd het internet af om te kijken of er iets tussenstaat en ook makelaars weten ons te vinden. Maar eigenlijk konden en wilden we er nog niets mee. We zijn al een paar keer verliefd geworden op zo’n huisje. Als je geen zekerheid hebt, kun je niets beginnen. En wordt zo’n huisje dan verkocht, dan ben je teleurgesteld. Daar beginnen we dus nog niet aan. Maar nu de zaak verkocht is, kunnen we wel de stap maken en beginnen met alles te organiseren.…”, laat Jan weten.

Marieke en Jan zitten met hun hoofd dan ook al in Frankrijk. “De plannen zijn niet van gisteren, maar spelen al enige tijd. We waren in voorbereiding. We hebben al veel gezien en weten donders goed wat we willen. We hebben het een en ander voorgekookt. In ons hoofd zijn we daar al lang mee bezig. Nu gaat dat eindelijk voor elkaar komen. Onze droom komt uit. Nu komt het echte werk. Het pad is uitgestippeld. Nu nog uitrollen…”

De plek waar dat gebeurt, Oupia, stond nog op hun netvlies: “Verleden jaar zijn we in Oupia al terecht gekomen. Met onze kinderen zijn we gaan kijken. We waren er meteen verliefd op. Dit is wat we voor ogen hebben. Maar vorig jaar konden we nog gaan ‘ja’ zeggen. Toen we onlangs weer informeerde of de bungalow nog steeds te koop was, kregen we het verlossende antwoord en waren we er snel uit.”

“We hebben de bungalow gekocht. Een prachtige villa met een weelderige tuin en een geweldig panorama op een wijnlandgoed. Nu nog met één prachtige Chambre d’Hotes voor twee personen met eigen ingang en uitzicht op het zwembad en de vallei. Én één aparte gîte voor 4-6 personen met eigen privé zwembad, zeer volledig en comfortabel ingericht met heerlijke bedden, en alle comfort wat wenselijk is. Met vergezicht op vallei en berg La Serre.

 

De Chambre d’Hotes en Gîte Marie Jean heeft, zoals we van de twee kunnen verwachten, veel te bieden. Zo ook het omliggende gebied. “We zitten op een kleine 30 minuten van Gruissan plage of Narbonne plage, en op een kleine 30 minuten van Béziers. Op vijf minuten van lac de Jouarres, met strandje, watersport, zeer geschikt voor kinderen. En in de nabijheid van de grotten en Canal du Midi. Bovenal is het gebied een mooie wijstreek met heerlijke wijnen! kaassie voor ons. Oupia, een pittoresk dorpje met kerk epicerie, galerie, een eigen burgemeester (Maire) en een prachtige cave Château d’Oupia! Die wijnen gaan we onze gasten uiteraard laten proeven…”

Marieke en Jan kunnen er eigenlijk zo in hun nieuwe accommodatie. Maar hebben nog zat plannen om het pand te perfectioneren en uit te breiden. “We gaan de garage ook nog verbouwen tot Chambre d’Hotes voor twee personen. We hebben tot 1 april, begin van het nieuwe seizoen, de tijd om alles gereed en in orde te maken. Op donderdag 30 december stoppen we hier in Gouda. Tot die tijd kunnen onze gasten nog genieten van al onze klassiekers van Jean Marie! Zoals: onze huisgerookte Noorse zalm, snoekbaars uit de Krimpenerwaard, Jan z’n romige kreeftensoep, gegratineerde sliptong, hertenbiefstuk, draadjes stoofvlees…. Al het lekkers van bijna 30 jaar Jean Marie! Dan uitzwaaien en een traantje laten. Het restaurant transporteren we op 7 januari, tien dagen later tekenen we voor onze Chambre d’Hotes & Gîte in Frankrijk. We zijn er klaar voor en staan te popelen…”

Table d'hotes menu:
 

Vandaag samen de keuken ingedoken voor het eerste “essayez le diner” of wel “try out menu” of wel.....ons eerste samen bereid diner wat een grote kanshebber is straks in onze chambre d’hotes! 

Wat hebben we bereid?!

 

Entree:

Coeur de Boeuf tomaat dun gesneden met peper, zout en olijfolie, gazpacho met komkommer en rode paprika, ijs van rozemarijn uit eigen tuin!

 

Plat principal, canard a la Normandië:

Tamme eendenborst, rosé gebraden, gebakken appel en peer, appel compote, saus calvados en écrasé de pomme de terre met gepofte knoflook.

 

Dessert:

Taart van bosbessen, (gele custard, zandbodem, en verse bosbessen) crème fraîche, en crème de cassis!

 

We hebben genoten! Nu maar saampjes aan tafel...maar hoe leuk zou het niet zijn als heel de tafel “gevuld” zit en iedereen zit te genieten en geanimeerd te kletsen!

 

Zo samen het diner bereiden is helemaal zo gek nog niet!! Ieder zo zijn eigen bezigheden om er gezamenlijk een mooi geheel van te maken!

 

Het zou zo maar een diner kunnen zijn van straks onze table d’hotes! Lekker met mooie, verse ingrediënten en alles in z’n seizoen!

Aangevuld met een lekker glas wijn gehaald bij “onze buurman”......

We kijken er enorm naar uit!

bottom of page