top of page

Zaterdag 15 januari 2022

 

7:00 de wekker, maar om 5:00 klaar wakker. Na nog een snelle douche de laatste dingen in de auto gepropt die meer dan vol zit! Die leuke grote mand eruit ….helaas. Maar ja dekbed en kussens zijn nou eenmaal belangrijker! Uitgezwaaid door onze liefste vrienden, die speciaal op dit vroege tijdstip naar de Dorpsstraat zijn gekomen!! We vallen ieder nog één keer in de armen, knuffelen onze zoon en dochter (met een kleine snik) en vertrekken, naar la douce France!

We rijden via Brussel/ Reims naar de route de soleil. 70 km voor Lyon gaan we slapen in een chambre d’hôtes. Onderweg prachtig zonnig weer, om vervolgens in de bourgogne in dikke soep te rijden. -2 alles dik wit “rijp” gevroren. Dichte zware mist, bijna nacht zo donker dat het is.

We draaien ter hoogte van Fleurie de weg af en het weer breekt weer open! In de laatste zonnestralen rijden we al zigzaggend de heuvels op. Spectaculair uitzicht over het dal wat geheel bedekt is met mist en alles er boven in de ondergaande zonnestralen!

We komen aan bij ons verblijf voor vannacht een chambre d’hotes (hoe kan t ook anders!) waar na “verluidt” heerlijk wordt gekookt! Daar willen we zijn! We worden allervriendelijkst (gemondkapt) ontvangen en worden meteen verzocht onze boostervaccinatie te laten zien. Onderwijl genietend van het weidse uitzicht volgen we de patron cuisinier naar “onze” kamer van vannacht. Ziet er schoon, knus en (voor Franse begrippen) gezellig uit. Op de vraag of we alvast een flesje wijn kunnen bestellen wordt enthousiast gereageerd en geserveerd in de “lounge”. Knabbeltje en olijven erbij en t feest is compleet! Benieuwd wat ons het diner gaat brengen.

We hebben twee tafelgenoten die bij Grenoble uit de buurt komen, en hier overnachten in verband met een honden wandel cours.

We kregen eerst als aperitief een beaujolais blanc met een likeur van frambozen en paprika of kersen en gember. Leuke verrassende smaken.

Ons diner bestond uit een salade met gepocheerd eitje, spekjes en croutons.

Confit de canard met aardappelen romanesco en zoete aardappelen. Lekker stoer glas Morgon erbij, smullen!

Daarna kaas plateau, en als afsluiter tarte praliner!

Gemaakt van rood gesuikerde amandelen die gekookt worden in room. Totaal iets nieuws voor ons, maar zeker om te onthouden. Erg smakelijk.

 

Hier het recept;

Pralinétaart uit Lyon;

Smeer een puree boter zanddeeg in een taartvorm, dek af met bakpapier en gedroogde bonen (of kleine kiezels of...) en bak gedurende 15 minuten in een hete oven op th6. Plet 150 g roze pralines tot poeder in de mixer en breek ze vooraf met een deegroller en meng met 3 eieren losgeklopt met 200 ml room. Giet de bereiding op de voorgebakken taartbodem en bak 15 minuten in een hete oven th7 en laat volledig afkoelen voordat je gaat eten!

 

Zeer geslaagde avond, daarna lekker ons bedje opgezocht met een demi Morgon

Zondag 16 Januari 2022

Na een goede nachtrust een typisch Frans ontbijt genoten. Met stokbrood, zelf gemaakte jam en een soepkop koffie 

Na bedankt te hebben voor het fijne verblijf verlaten we het maison in stralende zonneschijn. De vergezichten zijn prachtig.

We zakken de heuvel af en het decor wordt sprookjes achtig mooi. “Volgeplakt” met Kerstkaarten taferelen genieten we volop. Zo hebben we Frankrijk nog nooit gezien. Nog even een fotootje geschoten van de wijnvelden gehuld in dik wit rijp. Het is -5 graden maar in het zonnetje voelt t niet zo koud. We dalen nog steeds en rijden weer de dichte mist in. Wat een enorme verschillen!

Het eerste stuk steeds wisselend van dichte mist naar stralende zon 

Ter hoogte van Montpellier liep het kwik op tot 15 graden op de autoroute.

Bij een Starbucks heerlijk een koffie in het zonnetje buiten gedronken, t was gewoon heet!! Bij Beziers de grote weg afgegaan en fijn “binnen door” gereden. Op de hoek bij Bize Minervois een glaasje rosé besteld en gevraagd of ze iets te eten hadden. Zondags blijkt dat niet zo te zijn, en niets in de keuken. Maar een grote zak chips gekocht en violà! Onze lunch!

Door gereden naar Oupia! En ja hoor …..daar staat “ze”!!!

Ons nieuwe onderkomen ons nieuwe maison!! Wauw!!! We parkeren en worden vriendelijk ontvangen door de schoonzoon van Anita. Loop maar door hoor, was z’n commentaar. Binnen was t gezellig “vol” met allemaal Nederlanders die Anita vaarwel kwamen zeggen.

Met iedereen kennis gemaakt en uiteraard een praatje. We kregen ook al direct post, een lief kaartje van broer, lag op ons te wachten! Super lief! Later toen iedereen vertrokken was een rondje huis gedaan. En phoe… daar moet toch meer aan gedaan worden als we hadden gedacht! Maar zo “kaal” valt de staat waar in het zich bevindt toch wat tegen. Maar voornamelijk schilderwerk, gelukkig.

Geeft heel veel kriebels, en t liefst blijf je er gelijk……maar ja…… eerst morgen tekenen!

Na de auto te hebben leeg geruimd op zoek naar het onderkomen van vanavond in Olonzac. Buurgemeente van Oupia.

We slapen vannacht in een “brocante” mooi woord voor ouwe klerezooi! Gelukkig is t voor 1 nacht! Lopend lekker een hapje uit eten geweest en een heerlijke cabernet franc uit Aigne gedronken!

Lekker gedoucht en hop t mandje in!

Al met al een enerverende dag!

Maandag 17 januari 2022

 

Na een woelige nacht een ontbijtje genoten in een brocante met een knapperend haardvuurtje! Wel bijzonder en van alles op je gemakje eens bekijken.

Leuke spulletjes, maar ja…. Eerst maar zelf eens inrichten met onze eigen “zooi”!

Na het ontbijt richting bank voor het openen van een rekening! Ongeveer 1,5 uur verder en een “boom” aan papierwerk rijker hopen we over zo’n zeven dagen een Franse bankrekening te hebben. We rijden vanaf de bank richting huis. Elektrische tijd en waterstand opgenomen en geopereerd WiFi af te sluiten. Dat laatste blijkt nog een onneembare stap. Wie weet…komt t morgen in orde.

We verlaten ons nieuwe stekkie en gaan even een hapje lunchen.

En dan is het al bijna tijd voor de afspraak bij de notaris! Het kriebelt behoorlijk…binnen het uur zijn we een kapitaal armer en een prachtige plek rijker!!! Het huis is van ons!!! Yehhhh

We krijgen de sleutels, wordt over de drempel gedragen, nemen afscheid van Anita, zwaaien we uit ……. en dan is het echt ons stekkie!!!

Toch wel verbaast en jumpie lopen we rond, knijp in m’n arm… maar t is echt, echt! WOW wat een heerlijk gevoel!

Ben echt verliefd!

We gaan de spullen uit de auto uitpakken en creëren een bed voor vanavond.

De comtoise opgehangen, gesteld en die loopt als een klok!

Eerste dingetjes op hun (voorlopige) plek gezet en boodschapjes gedaan. Simpel pizza aangekleed met wat verse ingrediënten, flesje cava opengetrokken en daar zitten we dan! Op ons nieuwe stekkie aan de terrastafel. Wel binnen want na de zonsondergang is t meteen zeer koud!

We appen en bellen en proberen alvast een tv op te starten. Tot nu toe nog geen geluk.

Ook het elektra is een raadsel! Na vandaag nog uitgebreid uitleg te hebben gekregen doet alles t zomaar niet of juist zó goed dat t niet uit gaat! Raadsels. Ook de luxe douche heeft “kuren”! Maar we hebben lekker kunnen douchen zei het met alleen de hand douche.

Maar we zullen t wel een keer onder de knie krijgen!

Het begin is er al vast, hoewel alles nog voelt alsof we op vakantie zijn!

Dinsdag 18 januari 2022

 

Het is inmiddels al 19 januari 00:58 terwijl ik dit schrijf! Wat een enerverende dag!

Vanmorgen vroeg belde onze nieuwe buurman ons uit bed met de mededeling dat hij over 10 minuten zou arriveren.

Dat heeft even wat uitleg nodig… gister dus maandag ben ik even naar onze “onder” buurman gelopen met de vraag of hij twee fauteuil’s annex slaapbankje zou willen hebben. Zondag was hij één van de buren die afscheid kwamen nemen van Anita. Toen werd me duidelijk dat hij spulletjes verzameld voor het “goede doel”. Als er iemand in de problemen zit en er hulp moet geboden worden is Peter je man! Op de vraag terug te komen, dat wilde hij wel. Hij zou even met z’n bus naar boven komen. (We wonen namelijk al óp de berg, la Serre). Nadat hij en z’n maat waren gekomen vroeg ik of hij eventueel nóg meer spulletjes wilde. Er staan nog stoelen, tafel, kastje enz. Dat wilde hij ook zeer graag. Maar busje vol dus zou hij morgen, “leeg” opnieuw komen. Dus voor dag en dauw stond buurman op de stoep. Hij was de meubels al “kwijt” aan een dame die in scheiding ligt en met twee kleine kinderen “op straat” staat. Ook het stapelbed en een ondersteekbed verdween in z’n bus! Opgeruimd staat netjes! Kasten uit elkaar gehaald en boven in de gîte alles leeg gehaald! Van alle kasten hebben we op (straks) onze eigen slaapkamer een grote inloopkast gemaakt.

Spoelkeuken ook leeg gemaakt voor de vaatwasser enz.

Lekker in het zonnetje gelucht, heerlijke temperatuur, dus lekker buiten. Booking.com belde voor gegevens enz. Dus daar een poosje mee bezig geweest. Hoop geregel.

En daarna arriveerde de grote verhuiswagen! Beneden in het dorp!

Was té groot om boven te komen.

Wat nu….Peter had gisteren al aangeboden dat hij eventueel zijn busje wilde uitlenen om heen en weer uit en in te laden. Peter gebeld en uitgelegd dat de verhuiswagen niet boven zou kunnen komen. Het duurde nog zo’n 40 en dan zou hij met z’n bus komen om ons te helpen! Hoera!! Jan met de chauffeurs even boodschappen wezen doen, en inmiddels was ook Peter gearriveerd.

  • Met zijn bus én hulp heel de verhuiswagen “over” geladen!! Wat een enorme klus. Inmiddels staat elke kamer vol met matrassen, bedden, stoelen tafel…….1 ontplofte bende. Ondertussen heb ik een grote pan macaroni gemaakt en met elkaar gegeten en weer verder!

  • De jongens stapten pas om 24:00 uur hun verhuiswagen weer in. Wij nog heel even gezeten met een glaasje en Jan kijkt in het rond in de ontplofte keuken/woonkamer, en zegt…. Nou dat ziet er nu al best gezellig uit

  • Lekker gedoucht en ons mandje ingedoken. Wat zijn wij uitgeteld! Maar wel voldaan. Voor m’n gevoel zal het maanden duren voordat alles weer is uitgepakt en een plekje heeft gekregen!

Woensdag 19 januari 2022

 

7:30 klaar wakker, 8:00 uit de veren! Kopje koffie, boterhammetje en hup aan de slag!

Eerst even aan het reorganiseren in de garage geweest, beter neergezet zodat je je een beetje kan “bewegen”. O en wat ik nog niet verteld heb is dat heel de “spoel keuken” nog buiten staat!

Zowel de wastafel als de afwasmachine passen niet door de deur! Zelfs m’n massage stoel ging met een hoop pijn en moeite de deur door. Het is ook echt het huis van de deuren!! Nog nooit zoveel gehad

Weten ook nu nog niet zo goed wat we zullen gaan doen, spoelkeuken proberen te verkopen of heel het kozijn eruit slopen. Daar kunnen we voorlopig ons hoofd over breken. Ook moeten we eens informeren wat extra krachtstroom aanleggen kost en de extra maandelijkse bijdrage. Tis misschien helemaal niet rendabel…..

Na wat dozen te hebben kunnen uitpakken, badkamer spullen enz hebben we t plan opgevat om alvast onze eigen slaapkamer alvast helemaal in orde te maken. Nu nog fijn getooid in de kleuren oranje, geel en beige… niet helemaal ons ding In de slaapkamer zit een “wand verwarming met een grof stucwerk ook in de kleuren oranje, geel, rood en beige.

Die maar eerst geverfd in de zelfde kleur grijs als van ons nieuwe bed. We hadden in de schuur nog fijn wat witte latex gevonden dus aan de slag! Lekker t plafond en muren opnieuw gewit. Raamkozijn en deur ook in dezelfde kleur grijs gemaakt en lekker even buiten in t zonnetje geluncht. Nog het restje macaroni van gister én een koud biertje erbij!!! Niet echt vervelend natuurlijk.

Hebben een prachtige gong opgehangen in 1 van de twee parasol bomen, en door het licht briesje dat er staat laat hij z’n mooie melodieuze klanken horen. Lekker hapje, in het zonnetje, “muziekje” erbij en een geweldig uitzicht! Wat zeggen ze ook al weer….? Als een God in Frankrijk?!

Komen terug in de slaapkamer hangt t gehele plafond in grote stukken naar beneden, ook de wanden hier en daar!!

Verschrikkelijk!! Al dat werk voor niets, en een hoop extra werk(waar we niet op zitten te wachten) erbij. Dat wordt morgen plamuur messen zien te vinden en voorzichtig alles afsteken 

Ook de grijze verf is een ramp! Verf op waterbasis…. Het “leest” over de oranje verf heen. Valt niet mee te schilderen.

Na heel veel geduld, en ergernis veder is t resultaat van de kozijnen en deur wel aardig geworden. Morgen na t drogen weer verder! Boodschappen gedaan , lekker gekookt (beetje boeren ontbijt) met gebakken aardappeltjes , ui, champignons, knoflook, doperwten door elkaar en klein kip haasjes ge-parneerd mmm smullen! Lekker flesje gruner veltliner gevonden en erbij gedronken.

Kopje koffie met een overheerlijke bonbon. Genieten. Jan heeft na het eten getracht de tv aan te sluiten……. Maar dat blijkt ook allemaal nog niet te werken….

Dan maar lekker douchen en ons bedje opzoeken. Helaas nog niet in onze “echte eigen” kamer, want daar moeten we morgen weer mee verder!

Donderdag 20 januari 2022

 

Wat gisteravond een lekker ontspannende douche had moeten zijn, werd een klappertandende ervaring.

Na dat we de afwas hebben gedaan en daarna onder de douche  blijkt iets té veel van het goede te zijn. Wachtend op t warme water, stond ik inmiddels te rillen onder de douche. Na 3 tellen, beetje warmer te zijn geworden vielen er weer ijsblokjes uit de douche kop.

Er maar snel onder uit gekomen en hard wrijvend geprobeerd wat warmte te krijgen. Dat lukte niet heel erg , dus hop het bedje in!

Daar maar een beetje ontdooien.

 

Wat ik ook nog ben vergeten te vertellen….

Ieder gaat er natuurlijk vanuit dat we in 1x al onze spullen hebben binnengekregen van de verhuiswagen! Maar niets is minder waar! Al ons terras meubilair (wat overigens geen probleem is nu uiteraard) moet nog komen……..maar ook nog heel veel essentiële dingen, zoals m’n kasten enzovoort! Kan nu nog geen dozen uitpakken omdat die nog ontbreken. En het ergste is dat die pas over twee weken (waarschijnlijk) gaan arriveren !

Vandaag eerst eens even bezig geweest t voor ons zelf wat huiselijker/ gezelliger te maken! Tafels in elkaar gezet en de tuintafel er weer uit! We hebben nog geen bank of fauteuils binnen gekregen, dus laten we de lounge tuinstel binnen staan. Daarna ons gericht op onze slaapkamer en Jan is enthousiast begonnen met het plafond afsteken. Met de net opnieuw gevonden ijskrabber! Platuurmes onvindbaar. Ik ga wel even in de auto kijken om te komen helpen! Maar daar stond onze buurman waar we nog geen tijd voor hadden gevonden om contact mee te maken…. dus….. “ even” kennis maken. Hij blijkt ook Jean te heten en ook z’n vader ook die ook Nederlander is. Buurman zelf spreek nauwelijks Nederlands. In de zomer verhuurt hij in z’n geheel z’n huis en werkt dan in een supermarkt in een toeristische badplaats. Nog even verder over koetjes en kalfjes gesproken te hebben, bracht ik hem nog een lekker pakje Kamphuis stroopwafels! Wat zeer blij werd ontvangen. Inmiddels was t al zo laat geworden dat we nodig weg moesten om latex te gaan kopen. Naar Olonzac gereden om nieuwe latex te kopen (mat voor 29,50) maar de verkoper verklaarde ons voor gek en probeerde ons een blik aan te smeren voor 147,50! Dat deden we dus natuurlijk niet. Met nog wat extra futiliteiten op weg naar de slaapkamer! Jan in al z’n enthousiasme direct begonnen, terwijl ik pietlut nog overal bladders ontwaarde. Aan de slag met ons net nieuw verworven plamuur mes begon Jan te steigeren dat dat echt allemaal echt niet nodig was!! Toch natuurlijk ff doorgaan tot hij echt paarse vlekken kreeg. Toch maar gestopt en de “geweldige” verf opgezocht om de deur en het kozijn verder netjes af te schilderen!

Onderwijl Jan lekker met de nieuwe latex aan t witten, maar wat ik had willen doen, toch opnieuw weer bladders!balen!!

Maar al met al is t toch best netjes geworden!! Alles, op de ramen na, die moeten nog drogen heerlijk schoongemaakt met stofzuiger en stoommop! Nu eerst alles drogen, uitharden en morgen ons nieuwe bed er in inrichten. Tussendoor weer even heerlijk buiten geluncht met de kliekjes van gister, en nu was het alweer tijd om boodschappen te gaan doen. Vanavond kip/ kerrie rijst op t menu met veel verse groenten. Ook al voor morgen ingekocht, dan staat er hachee op het menu met gouden uien!! Terwijl we bij de kassa stonden en 6 mooie grote uien hadden uitgezocht mochten we daar €10,- voor neerleggen!!! bleek toch allemaal te kloppen zei de caissière! Volgende keer maar op zoek naar wat voordeliger uien

Op de terugweg stond er gezellig wat “volk” bij onze epicerie en er werd spontaan op de ho houder gedrukt! Ff een petit goût! De burgemeester stond er en t was meteen een gezellige boel! Ook werden we door “Engelsen” aangesproken met de vraag of wij ook Engels spraken! Dat was natuurlijk voor mij geen probleem en lekker aan t keuvelen geweest. De burgemeester heeft ons uitgenodigd om as zaterdag ochtend een kopje koffie met gebakje te komen nuttigen als een soort Nieuw jaars /welkom party! We zijn benieuwd!

Thuis gekomen is Jan lekker gaan koken, ook alvast de mice en place voor morgen!We hebben van onze “brocante” overnachting heerlijke verse laurier mee gekregen dus die komt goed van pas in de hachee! En ik ben (na het debacle van gister) uitgebreid in bad gegaan. Bruin water uit de kraandat maar even flink weggespoeld! Maar wel weer gloeiend heet water!! Jahoe!!

Lekker m’n handen en nagels schoon geweekt! En hopelijk is er straks ook weer opnieuw warm water voor Jan!

Heerlijk zo maar kunnen aanschuiven!!

Gezellig aan de keukentafel, en de kaarsen aan! Genieten!!

Vrijdag 21 januari 2022

 

Helaas toch geen warm water meer voor Jan om te douchen  dus met douche schuim en badhanddoek op naar de gîte en daar gedoucht. Nu is dat wel oké voor één keer maar hier moet wel een oplossing voor komen. Na lekker geslapen te hebben weer fris uit de veren. Vandaag even ons nieuwe bed in elkaar zetten en dan dozen uitpakken en misschien wel al een begin maken met het weghalen van de tussen muur in de gîte boven. Eerst het slaapkamer gordijntje nog in bad gewassen en buiten te drogen gehangen, bleek niet beige te zijn maar wit. Nu dus weer lekker fris. Wat er ogenschijnlijk eruit zag als even een vlug klusje, bed in elkaar zetten, bleek toch anders uit te pakken! We hebben een nieuw bed waarin een lattenbodem zit. Maar wij zijn al jaren verknocht aan een auping spiraal dus die hebben we er ook voor gekocht.

Hup bed in elkaar en auping erin!

Mmmm dat paste niet. Wat raar! Opzoek naar het probleem! En dat was de midden stang/balk voor de stevigheid van het bed. Daar liep de auping op vast als je m omhoog zet. We stonden als buurman en buurman te dubben wat we er aan konden doen. Ha ik weet t, zei Jan! Met een haakse slijper even een inkeping in de balk! Goed idee? Geheel nieuw bed met een haakse slijper te lijf gaan? Later we eerst ook nog even jouw spiraal er bij passen, kijken hoe dat past. Dat bleek een nog groter probleem te zijn door de “veer” aansluiting die aan de “andere” kant zit en dan nog meer ruimte in beslag neemt. Mmmm ik realiseerde me dat we net als in als buurman en buurman stonden te overpeinzen en overleggen hoe we dat nu moesten fixen en kreeg de slappe lach. Maar goed nu weer serieus….. kunnen we niet dat “veer” gedeelte van de spiraal bodem omdraaien. Weer alles opnieuw uit t bed getild, nee dat was ook geen oplossing dat zit compleet vast gelast. Weer opnieuw passen, dan hier ook maar een stuk weghalen met de haakse slijper. Bed wat net in elkaar stond weer geheel gedemonteerd en met de balken die we te lijf gaan naar buiten. Samen eerst “mijn” tussenbalk een inkeping eruit geslepen. Eerst maar passen om te zien of we die andere ook zouden doen….. bed weer in elkaar gezet, spiraal erop en….yes!!! Dat werkt, nu de andere. De tweede ging helemaal niet zo “lekker” als de eerste?!?! Maar de inkeping eruit, hebben we m “verkeerd om” gemaakt! Gloeiende…..

Weer even aangepast, ook gefixt. Nu nog de meest moeilijke klus want de “drager”, die er een stuk tussen uit moet, zit gepunt-last.

Eerste inkepingen gaan goed, maar nu het nog los zien te krijgen, met behulp van een steenbeitel t toch netjes en zonder beschadigingen het voor elkaar gekregen. Nu het moment suprême!! Past t of past t niet?!

Opnieuw weer alles in elkaar gezet, spiraal erop en…..YES!!! Het is gelukt!!! Nét niet helemaal evenwijdig, maar kniesoor die daar op let! Middelste balk konden we precies nog een beetje verschuiven dat allebei de spiralen er op rusten, dus perfect voor elkaar! A JE TO!!

Matrassen erop, topper, beddengoed en ja hoor! Daar staat tie dan! Ons gloednieuwe bed(met wat aanpassingen)! Het ligt voortreffelijk! Gordijntje is inmiddels droog en ook weer opgehangen, blijkt de punt vies te zijn, van waarschijnlijk tegen de boom waaien. Nou jammer dan, daar kijk ik wel weer een andere x naar!

Tussen door hebben we (inmiddels als goed Frans gebruik) nog lekker buiten geluncht met het “kliekje” van gister, glaasje wijn erbij. Even een rust momentje.

Buurman en buurman genieten 

Lekker de hachee al opgezet die heerlijk zachtjes staat te pruttelen. En t ruikt toch verrukkelijk!! In de gîte lampjes weg gehaald en in de slaapkamer gemonteerd, begin gemaakt met kleding uitpakken en in de kasten te hangen, maar het is inmiddels al zó laat dat t tijd word voor het avondeten. Tegenvaller……de hachee “is er nog niet”, dat heeft meer tijd nodig. Beneden in het dorp voor de epicerie, staat er op vrijdag’s een pizza kraam dus daar een lekker pizza gekocht. Onderwijl t wachten maar even de epicerie ingedoken voor een klein glaasje wijn….

En daarna gewapend met twee super ruikende pizza’s terug naar huis! We hebben er van genoten!

Na het eten heeft Jan op de laptop flikken Maastricht weten te downloaden, maar de ogen werden zo zwaar….. dat we ons spiksplinternieuwe “mandje” zijn gaan opzoeken! Welterusten 

bottom of page